Nätverkstekniker, Bromma

En man och står framför en mängd nätverksutrustning.

Christoffer Ramström vill rekommendera andra vuxna att söka en NY-utbildning om de är nyfikna. ”Vi gjorde en kalkyl hemma för att se om vi skulle gå runt under min studietid. Och det gör vi, fast vi har barn och hus och hund. Det är ju en så kort utbildning så man behöver inte ta mycket studielån.” Foto: Maja Geffen

Christoffer Ramström läser en NY-utbildning till nätverkstekniker i Stockholm.
– Utbildarna har lyckats trycka in det viktiga i en så här kort utbildning. När vi har varit ute på vår tioveckorspraktik tror jag att vi kommer att ha försprång jämfört med teoretiska utbildningar, säger han.

Christoffer Ramström tyckte inte om skolan när han var yngre.

– Därför var det nog bra att jag jobbade i tio-femton år efteråt. Nu har det gått bra att plugga, så jag ångrar verkligen inte att jag tog tag i det.

Han hittade sitt nya yrke genom tips från en gammal kollega som läste nätverksdrift. Christoffer sökte då en universitetsutbildning inom ämnet och blev antagen. Samtidigt hade han fått syn på NY-utbildningen till nätverkstekniker via sociala medier.

– Den verkade vara något liknande fast kortare och med praktik. Då tog jag kontakt med folk i branschen och frågade dem vad de rekommenderar. Jag fick höra att ska vi anställa ser vi helst att du haft praktik och gjort praktiska arbetsmoment under utbildningens gång.

Ut på praktik

Det blev alltså flytt med fru och barn från Sundsvall till Stockholm för en 40 veckors NY-utbildning. Men snart kanske flyttlasset går tillbaka. Det börjar bli dags för LIA, lärande i arbete, som är yrkeshögskolans praktikform och som också ingår i NY-utbildningarna.

– Det gick trögt att ordna praktikplats i Stockholm, men när jag skrev till fem arbetsplatser i Sundsvall svarade tre direkt och var intresserade. Så nu blir det LIA på IT-enheten i Sundsvalls kommun. En klasskompis ska också upp och köra sin praktik hos en av de andra arbetsgivarna.

Christoffer tänker på sin LIA-period som ett tillfälle för arbetsgivaren att forma honom utifrån vad de tycker att han behöver kunna för att jobba i branschen.

– Jag är nyfiken och lättlärd över lag, och gillar det praktiska. Så jag vill gärna få peta i så mycket som möjligt när jag är ute.

Bra kan bli bättre

Christoffer arbetade tidigare i säkerhetsbranschen och är nöjd med sitt yrkesbyte. Han tycker att utbildningen har levt upp till hans förväntningar.

– Samtidigt har jag tankar om hur utbildningen kan bli ännu bättre, för det är ju första året de kör den. Men utbildningen är kort och komprimerad och ger jättemycket. Kombinerat med tioveckorspraktiken känns det som en bra grund att stå på.

Om nationell yrkesutbildning

Nationell yrkesutbildning, NY, är en ny utbildningsform som startade hösten 2024 på flera ställen runtom i landet. Upplägget bygger på yrkeshögskolans koncept: yrkesutbildning för vuxna inom områden där arbetslivet efterfrågar personal. Men till skillnad från en YH-utbildning är NY-utbildningar på gymnasial nivå och leder till examen på det som kallas SeQF-nivå 4.