CNC-tekniker, Jönköping

En man och en kvinna står framför en CNC-maskin.

CNC-maskiner programmeras för att fräsa eller svarva produkter, ofta i metall eller trä. Foto: Maja Geffen

En utbildning för vuxna som inte är alltför lång och som innehåller mycket praktiska inslag. Det var önskemålen som ledde Sandra Alfredsson och Abdallah Alsafadi till den nationella yrkesutbildningen till CNC-tekniker.

Nu går Sandra och Abdallah i samma klass på den ettåriga utbildningen i Jönköping sedan september. De har olika yrkesbakgrund och erfarenheter med sig in i utbildningen.

– Jag ville säkra min anställningsbarhet i framtiden. Jag har lite erfarenhet som maskinoperatör från plastindustrin sedan tidigare, och nu senast har jag pluggat e-handel och drivit eget e-handelsföretag i två och ett halvt år, säger Sandra Alfredsson.

Abdallah Alsafadi har en utbildning i produktutveckling och möbeldesign bakom sig, men det var svårt att hitta jobb i den branschen.

– Det finns många möbelföretag som använder CNC-maskiner. Jag tänkte att om jag pluggar CNC kan jag båda delarna av processen, säger han.

Sökte efter korta utbildningar

Abdallah letade efter utbildningar inom design och industri på nätet och ville ha en kortare utbildning som dessutom var öppen för sen anmälan. Då hittade han CNC-teknik inom NY, nationell yrkesutbildning, och sökte.

Även Sandra hittade utbildningen på nätet genom att googla yrkesutbildningar i Jönköping.

– Jag ville hitta något snabbt och helst inte mer än ett år långt. Det stod att den här utbildningen är på gymnasial nivå och då tänkte jag att det var bra, för jag har inte matten för högre nivå, säger Sandra.

Yrkesutbildning för vuxna

Nationell yrkesutbildning är en ny utbildningsform som sedan hösten 2024 bedrivs av 25 utbildningsanordnare från Malmö i söder till Vilhelmina i norr. Upplägget bygger på yrkeshögskolans koncept där arbetslivet behov styr utbudet, men till skillnad från en YH-utbildning är NY-utbildningarna på gymnasial nivå och kan leda till examen på det som kallas SeQF-nivå 4.

– Det är en bra utbildning för vuxna som vi, som inte gillar att enbart plugga teori utan som lär oss bättre när det är praktiska saker involverade. Där kommer jättemycket av lärandet för min del, säger Abdallah.

Praktik i vår

Hittills är de nöjda med utbildningen och de tror båda att det finns jobb som väntar efter examen.

– Ja, det finns jobb i branschen. Men man kanske får vara villig att flytta på sig åtminstone för första jobbet, säger Sandra.

I deras utbildning ingår praktikformen lärande i arbete (LIA) precis som inom yrkeshögskolan. På LIA får de studerande komma ut på arbetsplatser och lära sig yrket under handledning av anställda. CNC-teknikerna har två LIA-perioder, en i februari och en som sista kurs före sommaren.

– Jag tror att vi kommer lära oss jättemycket när vi är ute på LIA och får testa yrket på riktigt, säger Abdallah.