Skogsmaskinförare, Svenljunga
Hos Martin Gustafsson hade tankarna om yrkesbyte funnits en tid. För Amanda Harström kom idén plötsligt genom ett oväntat möte. Nu går de i samma klass på nationell yrkesutbildning (NY) och till nästa jul är de utbildade skogsmaskinförare.
Martin Gustafsson hade funderat på att göra något annat efter många år som mäklare. Efter 27 år i branschen varav 19 år med egen byrå var jobbet inte längre så givande som det en gång hade varit. Han var redo att göra en livsomvälvande förändring, som han beskriver det.
– Men eftersom jag redan hade jobb och har klarat mig bra kunde inte komvux göra så mycket för mig. Jag är intresserad av att vara ute i skogen och hade försökt hitta någon utbildning inom det här området utan att lyckas. Därför blev jag jätteglad när jag såg den här NY-utbildningen i flödet på Instagram, säger han.
Oväntat möte
Amanda Harström hade inga tankar på att byta jobb. Hon hade framförallt jobbat med hundkurser och hos en kennel som föder upp blivande tjänstehundar. När hon blev tvungen att operera benet kunde hon inte kunde gå sina vanliga långpromenader.
– Jag fick ta bilen till en plats i skogen där jag kunde vara på ett och samma ställe med min hund. Där avverkades det skog. Varje dag i en vecka tittade jag på en man som körde skotare, fast jag inte visste att maskinen hette så. Jag blev så intresserad av hans yrke att jag gick fram och pratade med honom till slut. Han hjälpte mig med vad jag skulle söka efter på nätet och så hittade jag den här utbildningen.
Lärande i arbete
Amanda, Martin och de andra blivande skogsmaskinförarna studerar cirka ett års utbildning på plats i Svenljunga som ligger i Västra Götaland. Martin bor i Linköping och har ordnat lite olika tillfälliga boenden under studierna. Amanda har flyttat från Kungälv till Svenljunga.
Nu har de pluggat sedan i höstas. Framför sig har de ett par LIA-perioder. LIA står för lärande i arbete och är yrkeshögskolans praktikform, som också ingår i NY-utbildningarna. Då går man ut och testar yrket under handledning av en anställd på en riktig arbetsplats. Men redan i början av utbildningen gjorde klassen flera studiebesök inom skogsmaskinsbranschen.
– För varje besök kände jag mer och mer att jag har valt så himla rätt. Men några i klassen hoppade av redan första veckan. Det var ju jättebra att vi fick se tidigt vad det här yrket innebär, så att de som hade hamnat lite fel kunde känna det med en gång, säger Amanda.
– Det är en praktisk utbildning men den innehåller även teori. Fördelningen mellan det praktiska och det teoretiska är bra, och det känns verkligen att vi går en yrkesutbildning. Det är väldigt intressant att lära sig ett yrke på det här handfasta sättet, säger Martin.
Om nationell yrkesutbildning
Nationell yrkesutbildning, NY, är en ny utbildningsform som startade hösten 2024 på flera ställen runtom i landet. Upplägget bygger på yrkeshögskolans koncept: yrkesutbildning för vuxna inom områden där arbetslivet efterfrågar personal. Men till skillnad från en YH-utbildning är NY-utbildningar på gymnasial nivå och leder till examen på det som kallas SeQF-nivå 4.